Küçük yeni bir çalışma, gece yemenin depresyon ve ruh hali üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.
Bunalımın üstesinden yemek yiyerek gelmek mi? Yeni bir çalışma, öğün zamanlamasının depresyon ve anksiyete düzeyleri de dahil olmak üzere zihinsel sağlığı etkileyebileceğine dair kanıtlar ekliyor.
Kadın Hastanesi'ndeki ve Brigham'daki Harvard Tıp Okulu araştırmacıları, gece çalışmasını simüle eden bir çalışma tasarladı ve daha sonra gündüz ve gece yemenin etkilerini, yalnızca gündüz yemeye karşı test etti.
Ekip, gündüz ve gece yeme grubundaki katılımcılar arasında depresyon benzeri ruh hali düzeylerinin yüzde 26 ve kaygı benzeri ruh hali düzeylerinin yüzde 16 arttığını buldu.
Sadece gündüz yemek yiyen gruptaki katılımcılar bu artışı yaşamadı, bu da öğün zamanlamasının ruh hali kırılganlığını etkileyebileceğini düşündürdü. Sonuçlar Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanmaktadır.
HMS(Harvard Tıp Fakültesi) tıp profesörü ve Brigham and Women's'ta Uyku Bölünmesi ve Sirkadiyen Bozukluklar Bölümünde Tıbbi Kronobiyoloji Programı direktörü olan yardımcı yazar Frank Scheer, “Bulgularımız, vardiyalı çalışan, jet lag yaşayan veya sirkadiyen ritim bozukluklarından muzdarip insanlar gibi sirkadiyen sapması yaşayan bireylerde ruh hali kırılganlığını potansiyel olarak en aza indirmek için yeni bir strateji olarak gıda alımının zamanlamasına dair kanıt sağlıyor” dedi.
Scheer, "Vardiyalı çalışanlarda ve klinik popülasyonlarda yapılacak gelecekteki çalışmaların, öğün zamanlamasındaki değişikliklerin artan ruh hali kırılganlıklarını önleyip önleyemeyeceğini kesin olarak belirlemesi gerekiyor. O zamana kadar, çalışmamız masaya yeni bir 'oyuncu' getiriyor: gıda alımının zamanlaması ruh halimiz için önemli." dedi.
Vardiyalı çalışanlar, endüstriyel toplumlarda işgücünün yüzde 20'sini oluşturur ve birçok hastane hizmetinden, fabrika çalışmasından ve diğer temel hizmetlerden doğrudan sorumludur.
Genellikle uyku/uyanıklık ve açlık/tokluk döngüleri gibi günlük davranışlar ile beynin merkezi sirkadiyen saati arasında bir uyumsuzluk yaşarlar.
Daha önemlisi, aynı zamanda yüzde 25 ila 40 daha yüksek oranda depresyon ve kaygı riskine sahipler.
Brigham and Women's'da bu proje üzerinde çalışmayı tamamlayan yardımcı yazar Sarah Chellappa, "Vardiyalı çalışanlar ve jet lag da dahil olmak üzere sirkadiyen aksama yaşayan bireyler, öğün zamanlaması müdahalemizden yararlanabilir" dedi. Chellappa şu anda Köln Üniversitesi Nükleer Tıp Bölümü'nde.
Chellappa, "Bulgularımız, ruhsal sağlık bozuklukları yaşayan bireylere de fayda sağlayabilecek yeni bir uyku/sirkadiyen davranış stratejisinin kapısını açıyor. Çalışmamız, uyku ve sirkadiyen ritimleri en uygun hale getiren stratejilerin ruhsal sağlığı geliştirmeye yardımcı olabileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor." dedi.
Çalışmayı yürütmek için Scheer, Chellappa ve meslektaşları, randomize kontrollü bir çalışma için 19 katılımcı (12 erkek ve 7 kadın) kaydetti.
Katılımcılara, 4 kez 28 saatlik döngü boyunca loş ışıkta zorunlu bir desenkronizasyon protokolü uygulandı, öyle ki dördüncü "gün"de davranış döngüleri 12 saat tersine çevrildi, gece çalışmasını simüle etti ve sirkadiyen sapmasına neden oldu.
Katılımcılar rastgele iki öğün zamanlama grubundan birine atandı: 28 saatlik bir döngüye göre öğünleri düzenlenen, hem gece hem de gündüz yemek yemeyle sonuçlanan, gece çalışanları arasında tipik olan gündüz ve gece yemek kontrol grubu ve 24 saatlik bir döngüde öğünleri düzenlenen ve sadece gündüz boyunca yemek yeme ile sonuçlanan sadece gündüz öğün müdahale grubu.
Ekip, her saat başı depresyon benzeri ve anksiyete benzeri ruh hali düzeylerini değerlendirdi.
Ekip, öğün zamanlamasının katılımcıların ruh hali seviyelerini önemli ölçüde etkilediğini buldu. Simüle edilmiş gece vardiyası sırasında (4. gün), yani gündüz ve gece yemek kontrol grubundakiler, başlangıca (1. gün) kıyasla, depresyon benzeri ruh hali seviyelerinde ve kaygı benzeri ruh hali seviyelerinde artışa sahipti.
Buna karşılık, simüle edilmiş gece vardiyası sırasında gündüz yemek müdahale grubunda ruh halinde herhangi bir değişiklik olmadı.
Daha yüksek derecede sirkadiyen sapması olan katılımcılar, daha fazla depresyon benzeri ve kaygı benzeri bir ruh hali yaşadılar.
Chellappa, "Fiziksel sağlığı etkileyebilecek öğün zamanlaması, beslenmenin önemli bir yönü olarak ortaya çıkıyor" dedi. “Ancak gıda alımının zamanlamasının ruh sağlığı üzerindeki nedensel rolü hala test edilmeyi bekliyor. Yemek zamanlamasındaki değişikliklerin depresif ve anksiyete/anksiyete ile ilgili bozukluklar yaşayan bireylere yardımcı olup olmayacağını belirlemek için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç var."
📌Kaynaklar:
- https://hms.harvard.edu/news/daytime-eating-mental-health
- https://doi.org/10.1073/pnas.2206348119
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder